Sektördeki 20 yılı aşkın tecrübemizle ULUS MÜHENDİSLİK ÇEVRE DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ SAĞ. VE GÜV. LTD. ŞTİ. olarak, alanında uzman mühendis kadromuz ile yeşil osb sertifikalandırma hizmeti vermekteyiz. Bu hizmet ile ilgili olarak kuruluşunuza destek vermekten ve sizleri de geniş referans listemize katmaktan memnuniyet duyacağız.
Yeşil OSB (Organize Sanayi Bölgesi), Dünya Bankası Grubu tarafından desteklenen ve Türkiye’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen bir projedir. Yeşil OSB projesi kapsamında, Türkiye’de seçilen bazı OSB’lerden elde edilen verilerden yola çıkarak diğer birçok OSB ile ilgili sürdürülebilir çalışmalar yapılması hedefleniyor. OSB’lerin çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetim performanslarının iyileştirilmesi ve bu konuda kalıcı çözümler üretilmesini amaçlayan projede yeşil rekabetçiliğin de artırılması isteniyor.
Yeşil OSB Nedir?
Yeşil OSB projesi, OSB’lerin finansal yapısı, su ve enerji yönetimi, paydaş ilişkileri, risk yönetimi, planlama, iklim değişikliğiyle mücadele vb gibi konularda sürdürülebilir politikalar geliştirmesine odaklanıyor. Bu kapsamda birtakım eylem planları oluşturulmasını öngörüyor. Proje kapsamında belirlenen kriterleri karşılayan OSB’ler yeşil bayraklı OSB unvanına kavuşacak. Bunun için gelişmiş bir sertifikasyon sistemi kuruldu ve yeşil OSB sertifikalandırma konusunda pilot çalışmalar başladı. OSB’lerin sürdürülebilirlik performansını ölçen parametreler üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda gerekli puanı toplamayı başaran OSB’ler yeşil OSB sertifikası almaya hak kazanacak.
Yeşil OSB projesi kapsamında OSB’lerin sürdürülebilirlik potansiyellerini tespit etmek ve genel bir çerçeve hazırlayabilmek için ilk fazda 4 OSB belirlendi:
Bu OSB’lerden yola çıkarak 18 farklı OSB için neler yapılacağı belirlenmiş ve bir yeşil OSB sertifikasyon sistemi kurularak çalışmalara başlanmıştır. Pilot çalışmalarının ikinci fazında ise Eskişehir ve Gaziantep OSB’leri belirlenmiş ve sürdürülebilir yaklaşımların, fikir ve önerilerin OSB’lere nasıl uygulanacağı araştırılmıştır. Bu arada projeyi finanse eden Dünya Bankası Grubu’nun yeşil OSB projesine toplamda 300 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını belirtelim.
Konuya ilişkin geliştirilen mevzuatta yeşil OSB’lerin öne çıkan özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Yeşil OSB Projesinin Detayları
Yeşil OSB projesinin, OSB’lerin ekonomik, sosyal, çevresel ve bölge yönetimi olmak üzere dört farklı konuda belirli sürdürülebilirlik kriterlerini karşılaması üzerine inşa edildiğini söyleyebiliriz. Yeşil olarak sınıflandırılmış bir OSB’nin şu konularda nasıl bir tutum sergilediği, pratikte neler yaptığı ve sürdürülebilirlik potansiyelinin ne olduğu son derece önemlidir:
Çevre
Sosyal
Ekonomik
Yönetim
Yeşil OSB Sertifikası Nasıl Alınır?
Yeşil OSB sertifikası almanın ilk ve en önemli aşaması, faaliyetlerin ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygun hale getirilmesidir. OSB’lerin daha sonra bir ön yeterlilik aşamasından geçmesi gerekiyor. Bunun için ise karşılanması gereken 12 kriter mevcut. Şimdi bunlara kısaca göz atalım:
Yeşil OSB projesi kapsamında, bu 12 ön koşulu kapsayacak şekilde, çevresel, sosyal, yönetim ve ekonomi olmak üzere dört ana başlıkta toplamda 21 farklı performans göstergesi belirlendi. Bunun içerisinde;
gibi birçok parametre mevcuttur. Yeşil OSB sertifikasyonunun ikinci aşamasında OSB’ler bu parametreler üzerinden değerlendiriliyor ve sonuçlara göre sertifikasyon süreci başarılı / başarısız olarak tamamlanıyor.
Yeşil OSB Sertifikasının Avantajları
Yeşil OSB sertifikası, OSB’lere, yerel halka, hükümetlere, OSB tedarikçilerine, müşterilere ve diğer tüm paydaşlara çok sayıda fayda sağlıyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
Ulus Çevre olarak uzman kadromuzla birlikte daha temiz bir dünyada yaşamak için yanınızdayız...