SIFIR ATIK NEDİR ?

SIFIR ATIK İLE YEŞİL BİR DÖNÜŞÜM

SIFIR ATIK NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sıfır Atık uygulaması; doğal kaynakların korunması, oluşabilecek atıkların minimizasyonunun sağlanması, karbon salınımının azaltılması, geri dönüşüm oranlarının artırılması ve bu sayede çöp sahalarındaki yükün azaltılması amacıyla tasarlanmış bir atık yönetim anlayışıdır. 

Sıfır Atık uygulamaları, hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Küresel düzeyde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKD HEDEF 12, Sorumlu Üretim Ve Tüketim) desteklerken, yerel düzeyde ekonomik kazanç sağlar. 

                                                                                  Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim • SDG Map Turkey

Türkiye’de 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesiyle, işletmelerden bireye geniş bir yelpazadeki katılımla sürdürülebilir bir çevre için önemli adımlar atılmıştır ve 2019 yılında yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile yasal bir çerçeveye kavuşulmuştur. Bu sayede: Atık Yönetim Hiyerarşisinde olduğu gibi Atıkların kaynağında ayrıştırılması, kaynağında azaltılması ve geri dönüşüm oranlarının azaltılması zorunlu hale gelmiştir.

SIFIR ATIK BELGESİ ALIM SÜRECİ

Sıfır Atık Belgesi, bir kuruluşun atık yönetimi süreçlerini sistematik bir şekilde uyguladığını ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunduğunu belgeleyen resmi bir dokümandır. Bu belge işletmelere: çevresel ve yasal uyumluluğun yanı sıra maliyet tasarrufu, kurumsal prestijin artışı gibi hususlarda da avantaj sağlar. Tesislerin sıfır atık belgesi alabilmesi için belirli aşamaları yerine getirmesi gerekmektedir:

  • Atık türlerinin belirlenerek Atık Yönetim Planının hazırlanması. Uygun Atık Alanlarının oluşturulması.
  • Çalışanlara sıfır atık kapsamında eğitim düzenlenmesi ve farkındalık oluşturulması.
  • Uygulamaların yapılabilirliği açısından atık toplama, ayırma ve geri dönüşüm sistemlerinin tesis içinde uygulanabilir hale getirilmesi, gerekli atık kutusu setlerinin temin edilmesi.
  • Başvuru ve Denetim Süreci Gerekli dökümanların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulmasıyla süreç başlar. Denetimde başarı sağlandıktan sonra belge alınır.

                                                                                                 Sıfır Atık uygulamaları esas ve usulleri belirlendi

Sıfır atık belgesi almak sadece bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda işletmelerin çevreye olan duyarlılığını gösteren bir taahhüttür.

Biz de Ulus Çevre Ekibi olarak; Sürdürülebilir bir gelecek için tesislere Sıfır Atık sürecinde ve sonrasında danışmanlık hizmeti sunuyoruz.  Sıfır atık uygulamalarını hayata geçirmek ve belgenizi almak için bizimle iletişime geçin ve birlikte daha temiz bir gelecek inşa edelim.