İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

Yeni bir iş yeri açmak ve çalıştırmak istediğimizde almamız gereken bazı evrak ve izinler bulunmaktadır. Bunlardan belki de en önemlisi iş yeri açma ve çalışma ruhsatıdır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte de açıkça belirtildiği gibi bu ruhsat ilgili birimlerden usulüne göre alınmadığı sürece işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. Bu yazımızda, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı ve nasıl alınacağı hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Nedir? 

İş yeri açma ve çalışma ruhsatı; işyeri için alınması gereken evraklar arasında olup, alınmadığı takdirde işyerinin açılması ve çalıştırılması uygun olmayan belgedir. Yetkili kurumlar dışında alınan belgelerin geçerliliği yoktur ve ruhsatı olmayan işyerleri belediyeler ve yetkili kuruluşlar tarafından kapatılır. Bu yetkili kurumlar ilçe belediyeleri ve il özel idareleridir. Şayet, işyeri organize sanayi bölgesinde ise, başvuru bu alandaki hizmet binasına yapılabilmektedir.

Başvuru yapacak işyerleri 3 sınıf altında incelenmektedir. Bunlar;

  • Sıhhi Müesseseler
  • Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
  • Gayri Sıhhi Müesseseler ( 1. , 2. & 3. Sınıf müesseseler )

Sıhhi Müesseseler: Gayrisıhhi müesseseler dışında kalan işyerlerini ifade eder. Örnek olarak, bakkal, kafeterya, ofis, lokanta, banka şubeleri eşya satış yerleri, kuyumcu, giyim mağazaları, marketler vb. işyerlerini söyleyebiliriz.

Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri: Kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmek, konaklamak veya dinlenmek için kullanabilecekleri yerleri ifade etmektedir. Otel, bar, sinema, internet salonları, sirkler, lunapark vb. yerler bu tarz işletmelere örnektir.

Gayrisıhhi müessese: Faaliyeti sırasında çevresine biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseseleri ifade etmektedir. Enerji, makine, maden, kimya ve gıda sanayi işletmeleri örnek olarak verilebilir.

Gayrisıhhi müesseseler de kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Bu işletmelerin grubu, kirletici kaynağı, kurulu motor gücü, faaliyet alanı vb. gibi kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir.

Birinci Sınıf Gayrisıhhi Müessese: Konutlardan ve insan ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzakta bulunması gereken müesseseleri,

İkinci Sınıf Gayrisıhhi Müessese: Konutlardan ve insan ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gerekmeyen, fakat faaliyetin gerektirdiği durumlarda izin verilmeden önce civarında ikamet edenlerin esenlik ve istirahati hususunda bir zarar vermeyeceğine kanaat oluşması için inceleme yapılması gerekli müesseseleri,

Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müessese: Konutların ve insan ikametine mahsus diğer yerlerin yanında açılabilmesi için sıhhî nezarete tabi tutulması yeterli olan müesseseleri,

ifade etmektedir.

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınması sürecinde çeşitli belgeler yetkili kuruluşlar tarafından istenilmektedir. İstenilen belgelerin listesi ilçe belediyelerinden öğrenilebilir. Buna örnek olarak organize sanayi bölgesindeki gayrisıhhi bir işyerinden istenilen evrakları gösterebiliriz:

-Dilekçe*

- Başvuru beyan formu*

- İş sağlığı ve güvenliği beyan formu*

- Motor ve teçhizat beyan formu*

- ÇED Görüşü

- Site yönetiminden yaptığı işin uygunluğuna dair belge

- Vergi levhası

- Sanayi sicil belgesi

- İmza sirküleri/Kimlik Fotokopisi

- Ticaret sicil belgesi

- Tapu veya kira kontratı

- Fenni muayene raporları

*: Yetkili tarafından kaşeli ve imzalı olarak ruhsat müracaatı yapılması gerekenler

 

Yunus DURUK

Çevre Mühendisi

Ulus Mühendislik Çevre Danışmanlık Eğitim

İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti.

www.uluscevre.com.tr

www.ulustmgd.com.tr

www.uluskkdik.com