DENİZLERİMİZDEKİ GÖRÜNMEYEN TEHDİT: MÜSİLAJ SORUNU
DENİZLERİMİZDEKİ GÖRÜNMEYEN TEHDİT: MÜSİLAJ SORUNU
Müsilaj, halk arasında deniz salyası olarak bilinen ve deniz ekosistemini tehdit altında bırakan kompleks organik bir oluşumdur. Son yıllarda özellikle Marmara Denizi’nde yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu kirlilik hem çevresel hem de ekonomik açıdan sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle müsilaj ile mücadele etmek sürdürülebilirlik için son derece önem teşkil etmektedir.
MÜSİLAJIN NEDENLERİ:
- Kirlilik Ve Besin Maddesi Fazlalığı: Tarım ilaçları, endüstriyel ve evsel atıksuların alıcı ortama kontrolsüz şekilde deşarj edilmesi.
- Deniz Sıcaklıklarının Artışı: İklim değişikliğinin bir sonucu olarak deniz suyu sıcaklığındaki yükselme müsilaj oluşumunu tetiklemektedir.
- Yavaş Su Dolaşımı: Suyun yenilenme sürecinin yavaş olması.
- Aşırı Avlanma: Deniz ekosistemindeki dengeyi bozar, plankton popülasyonundaki artışa neden olabilir.
- Turizm Etkileri: Artan turizm faaliyetleri, denizlere daha fazla kirlilik yükü getirmesiyle neden olabilir.
MÜSİLAJIN ETKİLERİ:
- İnsan sağlığı: Müsilajın içeriğinde bulunan patojenik mikroorganizmalar deniz ürünleri yoluyla insanlara bulaşarak çeşitli hastalıklara neden olabilir.
- Sucul Ekosistemdeki Canlılar: Canlıların üreme ve beslenmelerini olumsuz yönde etkiler.
- Ekonomik: Balıkçılık, turizm ve enerji sektörlerini olumsuz etkileyebilir.
- Çevresel Etkiler: Denizdeki oksijen seviyesini düşürerek anaerobik ortam oluşturur ve biyoçeşitliliği azaltır. Sedimantasyon oluşumuyla deniz çayırları gibi önemli ekosistemleri tahribata uğratır. Dalga enerjisini azaltarak kıyı erozyonu riskini arttırabilir.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
- Kaynak Kontrolü ve Arıtma: Atıksu arıtma tesislerinin optimizasyonunun sağlanması, endüstriyel atıksuların arıtılmasına yönelik daha sıkı düzenlemeler ve denetimlerin yapılması.
- Farkındalık Çalışmaları: Toplumun bilinçlendirilmesi ve bireysel sorumluluğun arttırılması. Karbon emisyonlarının azaltılması için bireysel ve toplumsal çabaların artırılması.
- İş Birliği ve Denetimler: Kamu, Özel Sektör ve Sivil toplum iş birliğiyle çevresel denetimlerin sıkılaştırılması ve yaptırım odaklı olması.
Ulus Mühendislik Çevre ekibi olarak, müsilajla mücadeleye katkı sağlamak adına atık yönetimi, su kalitesi ölçümleri, Deşarj İzin Belgesinin (Atıksu Görüşü) alınması ve Çevresel Etki Değerlendirme çalışmaları gibi alanlarda kapsamlı danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Çevremizi koruma ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlamak için uzman ekibimizle etkili çözümler üretmek için çalışıyoruz.
UNUTMAYALIM Kİ!! TEMİZ DENİZ, SAĞLIKLI YAŞAM DEMEK..