Avrupa Komisyonu, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi'ne (CSRD) tabi tüm şirketler tarafından kullanılmak üzere Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını (ESRS) kabul etti.
ESRS, CSRD’nin kurallarını tanımlamakla birlikte 2024 yılından itibaren zorunlu hale getiriliyor.
31 Temmuz 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından ilk seti kabul edilen ESRS, GRI ve ISSB ile uyumlu olarak Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu’nun (EFRAG) teknik tavsiyelerine (taslak standartlar) dayanmaktadır. Avrupa Birliği’ndeki şirketler ile çalışma halinde bulunan/planlayan firmalarımızın bu raporlama konusunu göz önünde bulundurması büyük önem taşımaktadır.
ESRS’nin Onaylanma Süreci
Nisan 2021'de Avrupa Komisyonu, Şirketlerin Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (CSRD) için yasama önerisini kabul etti. Bu öneri, kapsamına giren şirketlerin Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'na (ESRS) uygun olarak çifte önemlilik (double materiality) perspektifi kullanarak raporlama yapmasını gerektirir. Önerilen CSRD çerçevesinde, EFRAG, Avrupa Komisyonu tarafından tayin edilen teknik danışman olarak atanmıştır ve önceden hazırlanan ESRS taslaklarını geliştirmekten sorumludur. Bu atama, eş yasama organları arasındaki görüşmeler sonucu 21 Haziran tarihli metinde ve Avrupa Parlamentosu tarafından 10 Kasım 2022 tarihli metinde onaylanmıştır.
Şirketler Neyi Raporlamak Zorunda Kalacak?
Muhasebe Direktifi tarafından düzenlendiği gibi, CSRD tarafından değiştirilen Muhasebe Direktifi gereklilikleri doğrultusunda ESRS, "çift önemlilik" perspektifini benimser - yani şirketleri hem insanlar ve çevre üzerindeki etkilerini hem de sosyal ve çevresel konuların şirket için finansal riskler ve fırsatlar yarattığını raporlamaya zorlar.
EFRAG'ın önerisine uygun olarak, tüm sürdürülebilirlik konularını kapsayan 12 ESRS bulunmaktadır:
Şekil 1: Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları – 12 Madde
ESRS, Küresel Standartlarla Uyumlu Mu?
Komisyon, ESRS ile Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) ve Küresel Raporlama Girişimi (GRI) standartları arasında çok yüksek bir uyum düzeyi sağlamak için çalışmıştır.
EFRAG tarafından taslak ESRS'lerin geliştirilmesinin başlangıcından itibaren, GRI önemli bir referans noktası olarak hizmet etti ve ESRS'deki birçok raporlama gerekliliği GRI standartlarından esinlenildi.
ESRS ve ISSB'nin Haziran ayında yayınlanan ilk iki standardı paralel olarak geliştirildi. Komisyon, EFRAG ve ISSB arasında yoğun ve yapıcı görüşmeler, iki standart setinin örtüştüğü noktalarda çok yüksek bir uyum düzeyi sağladı.
ESRS Uygulama Aşamaları
4 aşama bulunmaktadır:
1 Ocak 2025 - Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (CSRD), Finansal Olmayan Raporlama Yönergesi (NFRD) altında olan şirketlere, bankalara ve sigorta şirketlerine uygulanacak ve bunlar 2024 mali yılı için ilk set Sürdürülebilirlik Raporlama standartlarını raporlamak zorunda kalacak.
1 Ocak 2026 - CSRD, NFRD altında olmayan diğer büyük şirketlere uygulanacak ve bunlar 2025 mali yılını raporlayacak.
1 Ocak 2027 - CSRD, kamuya açık piyasalarda işlem gören küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerli olacak ve bunlar 2026 mali yılı için bir raporlama standardına başlamak zorunda kalacak.
Geçiş dönemi boyunca olası bir "opt-out" ile direktifin uygulanmasından 2029'a kadar muaf tutulacaklar.
1 Ocak 2029 - AB dışındaki şirketler, AB pazarlarında listelenmiş ve AB içinde iştiraki bulunan ve AB'de faaliyet gösteren ve eşik değerlerinin üzerinde bir ciroya sahip olan şirketler (250'den fazla çalışan, en az 40 milyon € cirosu veya en az 20 milyon € bilanço toplamı) mali yıl 2028 bilgilerini açıklamak zorunda kalacak.
Sürdürülebilirlik Raporlamanızı Kolaylaştırın
Ulus Çevre ile Sürdürülebilirlik Raporlama süreçlerinizi hızlı, etkin ve verimli bir şekilde tamamlayabilir, iletişimi kuvvetli ve alanında yetkin mühendisler ile çalışarak oluşabilecek tüm sorularınıza anında çözüm bulabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik raporlamalarınızı şimdiden hazırlamak ve bu süreci kolaylaştırarak raporlamanızı tamamlamak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemek ve şirketiniz için bunu bir fırsat haline getirmek için bize katılın!