OSB’lerin Yeşil Dönüşümü ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı

#tbt geçen hafta OSBÜK tarafından 10-13 Mayıs 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen “OSB’lerin Yeşil Dönüşümü ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı”na katıldım. Yeşil OSB kriterlerinin tartışıldığı, iyi uygulama örneklerinin aktarıldığı, verimli bir çalıştay oldu. 

Yeşil OSB (Organize sanayi Bölgesi), çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik çalışmalar yapan, bu değerlere saygılı yapısını oturtmuş ve gün be gün daha iyisini yapmaya çalışan bu felsefe ile hareket eden OSB’lere verilecek bir belge. Neden değerli? Çünkü, bu belgeyi alan bir OSB, uluslararası bir marka haline gelmiş oluyor ve dünyanın her yerinden yatırımcı çekiyor. Yabancı yatırımcı çekebilmemiz, ekonomik büyümemiz için çok önemli, yabancı yatırımcı sadece ekonomik büyümeyi getirmiyor beraberinde, sosyal ve çevresel değerlere saygılı bir üretim modelini ve kültürünü de getirmiş oluyor. Bu nedenle çok değerli. Bunun yanında yeşil OSB de üretimini gerçekleştiren yerli üreticilerimiz içinde yurtdışı piyasaya açılma ve orada yer alma çok daha kolaylaşıyor. 

Yeşil OSB standartları henüz taslak halinde mevzuatının, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanması bekleniyor. 

Biz Ulus Mühendislik Çevre Danışmanlık Eğitim İş Sağlığı ve Güv. Ltd. Şti. olarak, “Yeşil OSB” hakkında yapılan çalışmaları, yakından takip ederek, gelişmeleri, çalıştığımız OSB’lerede bildiriyor. Bu konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

Temennimiz Ülkemizde mevcut buluna 377 OSB’sinin hepsinin “Yeşil OSB” olmaya hak kazanması, bu çalışmaları yapmasıdır. 

Bu toplantı ayrıca pandemi nedeniyle sık görüşemediğim, dost ve arkadaşlarımı görme, bol bol muhabbet etme, hasret giderme imkanı da verdi.