GÜVENLİK BİLGİ FORMLARINIZ GÜNCEL Mİ?

Piyasaya arz edilen zararlı maddelerin ve karışımların insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı etkin kontrol ve gözetimi sağlamak üzere güvenlik bilgi formları hazırlanır ve dağıtılır. Uluslararası kabul görmüş 16 kısımdan oluşan bir formata sahip olan  güvenlik bilgi formları ; Türkçe hazırlanır, profesyonel çalışanlara, acil müdahale ekiplerine ve profesyonel olmayan tüketicilere ürün hakkında bilgi sağlar .

Maddenin fiziksel ve kimyasal özelliklerine ait  bilgileri, potansiyel tehlike sınıflandırmalarını, kişisel koruyucu donanımları, depolama ve elleçleme önlemlerini, taşımacılık sınıflandırmalarını, dökülmeler ve kaza durumunda alınması gereken önlemleri, acil durum prosedürleri ve bertaraf önerilerini içerir. Güvenlik bilgi formları , iş güvenliği uzmanlarına  , çevre ve tehlikeli madde güvenlik danışmanlarına kimyasalların tehlikeleri hakkında bilgileri  iletir ve risk yönetimi konusunda alınan kararlarda son derece etkilidir.

 

Güvenlik bilgi formları;13.12.2014 tarih ve 29204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik’’, 11.12.2013 Tarih ve 28848 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren’’ Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik’’ ve Ekleri,   10.12.2020 tarih ve 31330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ ve Ekleri , 23.06.2017 tarih ve 30105 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik’’ (KKDİK – TURK REACH) ve Ekleri mevzuatlarına uygun ve Türk-Ak onaylı Güvenlik Bilgi formu hazırlayıcısı sertifikasına sahip uzmanlar tarafından hazırlanır.

 

Tedarikçiler madde veya karışımlarına ilişkin risk yönetim önlemlerini etkileyebilecek bilgiler veya zararlara ilişkin yeni bilgiler edinildiğinde , kısıtlama veya yasaklama getirildiğinde  zaman kaybetmeden güvenlik bilgi formlarını günceller.

 

Güncellenen güvenlik bilgi formu, güncelleme tarihinden önceki 12 ay içerisinde maddeyi veya karışımı satın alan tüm eski alıcılara yazılı veya elektronik ortamda ücretsiz olarak, güncelleme tarihini takip eden 1ay içerisinde tedarikçi tarafından iletilir. Tedarikçi, madde veya karışımın güvenlik bilgi formunu alıcısına ücretsiz, yazılı olarak ya da elektronik ortamda iletebilir.

Kimyasallar hakkında resmi kurumların yapmış olduğu düzenlemeler kapsamında güncellemeler şöyledir;

•           Bazı H kodlarına ait ifadelerinde (zararlılık ifadeleri) değişiklikler ve buna bağlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.

•           Bazı P kodlarına ait ifadelerinde (önlem ifadeleri) değişiklikler ve buna bağlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.

•           Bazı maddelerin H kodlarında (zararlılık sınıflandırmasında) değişiklikler ve buna bağlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.

•           Bazı maddelerin karışımlarda sebep olduğu zararlılığı getirdiği limitlerde (özel konsantrasyon sınır değerleri) değişiklikler ve buna bağlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.

 

Tedarik zinciriniz içinde sorun yaşamamanız ve yasal düzenlemeleri takip edebilmeniz için kimyasallarınızın güvenlik bilgi formları, en güncel haliyle pazara sunulmalıdır. Yeterli bilgi ve tecrübeyle  hazırlanmış güvenlik bilgi formları ,güvenli bilgi akışının  en önemli koşuldur.

Ulus Mühendislik Çevre Danışmanlık Eğitim İş Sağ. ve Güv. Ltd. Şti. bu güvenli hizmeti sizlere sunmaktadır.